Oud fietsbruggetje over Middenraai nog (steeds) in tact

 

NIEUWSBLAD VAN HET NOORDEN 14 maart 1991

Hoogeveen - Ooit lagen er in de gemeente Hoogeveen tientallen bruggen, bruggetjes, vonders en draaivonders over wijken en kanalen, maar ze zijn vrijwel allemaal verdwenen. Toen de vervening in het buitengebied was voltooid, werden de wijken en kanalen obstakels, die de vooruitgang in de weg stonden. En dat gold ook voor de bruggen en vonders.

Met de demping van het water in de jaren vijftig en zestig verdwenen ook de bruggen en vonders. Dat gold niet alleen voor het gebied tussen Hollandscheveld en Elim, maar ook voor het centrum van Hoogeveen. Twee historische bruggen die in het centrum lagen zijn behouden gebleven. Een ligt over een vijver in Krakeel en de andere in de oude Zuidwoldigerweg over een vijver bij het park van De Weide. In het buitengebied ligt nog een brug die in gebruik is.

Op de begraafplaats in Hollandscheveld ligt hij over de oude Kerkenkavel.

Schroothoop

Over de dwarsdijkjes aan het Hollandscheveldse Opgaande, het Zuideropgaande en het fietspad tussen Nieuweroord en Elim werden in de jaren twintig de kleinere fietsbruggetjes gelegd. De meeste ervan gingen na de ontsluiting naar de schroothoop. De meeste, maar zeker een heeft de nieuwe tijd overleefd. Het gaat om het bruggetje dat nu over de Middenraai ligt tussen Nieuweroord en Nieuw-Balinge. Dat werd 65 jaar geleden nieuw gebouwd en 35 jaar lag het over de Schutswijk bij Elim in het fietspad dat later Marten Kuilerweg werd. De brug over de Middenraai is niet helemaal in de oorspronkelijke staat. Hij is een beetje langer gemaakt, omdat hij te kort was voor de brede Middenraai.

De heer Van der Haar steekt het oude bruggetje over, dat verhuisde van Hollandscheveld naar de Verlengde Middenraai 98. Op de achtergrond zijn woning.