Echtpaar Jansen-Bruinsma 55 jaar getrouwd in 1974

Scriptie:Marrie Vos-v.d.Haar

 

Echtpaar Jansen-Bruinsma trok veel Nieuw Balingers naar TV in kippehok

Nieuw-Balinge - “De televisie staat nu niet meer in het kippenhok. Wat was het een gezellige tijd”. Dat zegt mevrouw W. Jansen-Bruinsma, die vandaag (vrijdag) 55 jaar is getrouwd met Anne Jansen. Ze hebben in Nieuw-Balinge vooral bekendheid gekregen door de “exploitatie” van een televisie-bioscoop in het kippenhok.

De heer en mevrouw Jansen waren bijna de eersten in het dorp, die een televisietoestel hadden. Toen vierhonderd kuikens om het leven kwamen doordat de stroom uitviel, ontstonden er nieuwe mogelijkheden voor de bevolking om in een grotere ruimte te kijken naar de televisie, die in die tijd nog werd bekeken als een soort wonder.

     “Het was eigenlijk veel gezelliger dan op het ogenblik, nu iedereen naar zijn eigen toestel kijkt”, meent zoon Jan, die nog bij zijn ouders thuis is.

     Moeder schonk koffie met koek en voor een kwartje konden de Nieuw-Balingers een hele avond televisie genieten. “De veldwachter hebben we nog een keer op het dak gekregen, omdat we een entree hieven, maar ik mocht toch wel een kwartje hebben voor de koffie en de koek”, meent mevrouw Jansen. En de kinderen van Nieuw Balinge konden voor een dubbeltje televisie kijken.

          Er ontstonden dan ook geen problemen door en de voorstellingen konden gewoon doorgaan. “Als Dorus er voor was hadden we wel negentig kijkers in het kippenhok zitten. Niet alleen jongens en meisjes, maar ook ouderen”, zegt de heer Jansen, die ook met veel genoegen terugdenkt aan deze periode. Niet alleen de Nieuw-Balingers kwamen naar huize-Jansen, ook waren er kijkers uit Noordscheschut.

     “De televisie is niet meer zo mooi als hij geweest is. Vroeger had je mooiere films”, meent Jansen. Het aantal gasten werd langzaam maar zeker minder doordat iedereen televisie kreeg. “Toen ik ook nog last met de knieën begon te krijgen, zijn we er mee opgehouden”, zegt mevrouw Jansen.

     Evenals haar zoon mag ze graag knutselen en ze laat ons een grote voorraad poppen en beesten zien die ze zelf heeft gemaakt. Ze zijn al op tentoonstellingen geweest. Zoon Jan maakt van wasknijpers de leukste dingen. Vader Jansen kan men altijd in de tuin aantreffen. De 85-jarige veenarbeider maakt een vitale indruk. Zijn echtgenote is 75 jaar.

EERSTE INWONERS

     Over de periode dat hij in het veen werkte samen met zijn vrouw kan Anne Jansen veel vertellen. Na hun huwelijk kwamen ze eerst in Noordscheschut te wonen en later aan de Noorderweg. Veertig jaar geleden kochten ze een landarbeiderswoning die midden in het heideveld stond, het tegenwoordige Nieuw-Balinge. Het echtpaar heeft het dorp helemaal zien groeien, omdat ze vrijwel de eerste inwoners waren. Anne is nu de oudste van Nieuw-Balinge.

     De hei om het huis moest omgespit worden, waardoor er anderhalve hectare cultuurgrond ontstond. Met de vrouw en de kinderen werd de hei bewerkt. Jansen zegt “schutekruler” te zijn geweest in Geeserveld. Hij moest turven op de “krulekoare” naar de schepen rijden. Zeker geen licht karwei en daarom was het dan ook niet zo verwonderlijk dat hij enige tijd geleden aan een dubbele breuk geopereerd moest worden.

GEEN UITKERING

     Dertienduizend turven per dag wist hij soms aan boord te brengen. Om drie uur stond hij ‘s nachts al in het veen. “Ik heb de tijd nog gekend dat je voor een borrel vier cent betaalde. Die borrel kreeg je wel in de pauzes in het veen”. De heer Jansen heeft de hele ontwikkeling mee gemaakt van het Geeserveld. De laatste turf heeft hij ook gegraven. Op een kwaad ogenblik kreeg hij last van ischias. “Dat was erg beroerd, want je kreeg toen ook geen uitkering als je ziek was”, herinnert mevrouw Jansen zich, die zich ook niet onbetuigd heeft gelaten in het veen. Ze hebben elkaar niet in het veen leren kennen, maar tijdens het schaatsen in Noordscheschut. “Ik heb in mijn huwelijk gewerkt bij van der Sluis, Jaap Rahder en de DUW”, weet Jansen verder.

TWEEDE WONINGEN  

     Achter hun woning zijn 75 tweede woningen verrezen. “Gisteravond hebben we Harm Bisschop en de commissaris op de televisie gezien. Harm heeft gelijk. Waarom mogen wij Drenten geen huisje bouwen en die vreemdelingen, die hier maar heel weinig komen en de huizen vaak heel duur verhuren - f 400 per week - wel?”, vraagt Jansen zich af. Hij is het er niet mee eens, zijn vrouw en zijn zoon Jan ook niet. Zes arbeiders woninkjes moesten er voor worden afgebroken, voor deze tweede woningen. “Het is zonde, ook van het mooie heideveld dat er door verdwenen is”, meent mevrouw Jansen.

TABAK

In de oorlog heeft de familie tabak gedraaid van bladeren, die ze kocht van boeren in Zweeloo. “We hadden een tabakmachine waarmee we de bladeren fijn sneden. Velen konden daardoor toch roken, zegt Jansen.

     Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren. Er zijn tien klein- en drie achterkleinkinderen.