Terug

De hobby van Bernice Sangers.........

 

Tekst; René Zuidema - Fotografie; René Zuidema, Berny-racing


 

Bernice Sangers in een interview met René Zuidema, journalist van Motormagazine Strada
 

DE UITDAGING VAN BERNICE IN DE SOUND OF THUNDER

U kent de uitdrukking ‘Man, je rijdt als een wijf?’. In de motorsportwereld wordt deze uitspraak nogal eens gehanteerd als er door een coureur slecht gepresteerd wordt. Menig piloot mocht echter willen dat hij zo in de rondte ging als Bernice Sangers. Wedden dat u na het lezen van dit verhaal wat genuanceerder met voornoemde uitdrukking omgaat?

STERKE PERSOONLIJKHEID

Als ik me meld bij Joop Sangers van DesmoPoint krijg ik te horen dat zijn dochter nog niet terug is van een ritje met een ‘auto v.d. zaak’, zoals hij dat noemt. Niet veel later kondigt het geluid zich aan van een 750SS. De Desmo draait het terrein op en kort daarop verwaaien de laatste klanken van de Duc over de Drentse velden. De helm gaat af  en de lange blonde manen worden uit het leren pak geschud. “Je hebt een interview inclusief fotosessie”, laat Joop zijn dochter weten en die is aangenaam verrast. Tijdens het interview merk ik al snel dat ik hier van doen heb met  een sterke persoonlijkheid waarbij wilskracht en intelligentie in een fraai uiterlijk zijn verpakt. Mochten er nog vooroordelen leven dan kunnen ze nu met een welgemikte worp overboord…..

De 21-jarige inwoonster van Nieuw Balinge heeft nu drie jaar ervaring achter de rug waarvan de laatste twee jaar als coureur op de diverse circuits. “Ik ben begonnen met een 750 SuperSport maar toen het racen om de hoek kwam kijken heeft mijn vader een 900 injectiefiets gebouwd voor het circuit. Mijn racelicentie heb ik in eerste instantie gehaald puur voor de Clubrace. Vroeger met mijn vader op de Clubrace had ik al zoiets van, dat is eigenlijk wel wat voor mij. Die eerste deelname was best wel spannend. Je bent altijd toeschouwer en nu zat je er middenin. Je begint je tijden te verbeteren, de motivatie neemt nog verder toe en dan gaat het echt serieus worden”. Tijdens de laatste editie in 2006 mocht ze de SuperSport vanaf de 6e startplek laten vertrekken. Strada redacteur Johan Sijbom zou haar bij de DesmoDue wel ’ev’n in de piepe loaten kiek’n’, maar volgens mij zat Bernice al uitgebreid aan een flesje water toen Sijbom nog binnen moest komen. Ze werd uiteindelijk 10e en liet daarbij en passant een snelste ronde van 2.02.6 noteren nadat ze, zoals ze zelf zegt, de start had ‘verkloot’(ze trok de machine op het achterwiel…) en als 18e pas de eerste bocht indook.

DUCATI

Inmiddels is ze verworden tot een vaste waarde in het Hollandse racewereldje. Intussen heeft de 900 het (start)veld moeten ruimen voor een 749 en dat is ook de Ducati die ze aan de start brengt in de Sound of Thunder. Dat laatste heeft u goed gelezen, Bernice zal haar kunsten vertonen in de zwaarste raceklasse binnen de Ducati Clubraces. Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt ze over het racen met Ducati. “ Tijdens de KNMV races werd er op het rennerskwartier soms wat laatdunkend gedaan over de Desmo 900. Dat begon vorig jaar al, opmerkingen in de trant van, je gaat toch niet op een Duc rijden, koop eens een echte motor en meer van dat soort uitspraken. Nu ben ik terug met de 749 en plotseling zijn er andere geluiden. Mensen staan met open mond naar de machine te kijken en dan merk je dat er best veel mensen zijn die Ducati willen racen maar het is niet goedkoop natuurlijk. Mijn voordeel is dat mijn vader in het Ducatiwereldje zit, hij is best wel handig (….) en kan veel voor mij betekenen. Binnen de KNMV-cup is er nog een jongen met een 749 maar die ben ik gelukkig nog voor. Maar hij beschikt wel over een R uitvoering en die is toch nog wat sneller”. Wat zijn de grootste verschillen tussen het racen met de 900SS en het boenderwerk met de 749?  Bernice daarover; “De rijeigenschappen verschillen niet zo heel veel. De 749 gaat wat soepeler, het remt wat makkelijker en heeft wat meer vermogen. Dat vermogen komt ook wat sneller in en dat is voor mij eigenlijk het grootste verschil. Lekker ontspannen en met veel vertrouwen rijden en dan vooral met de Duc, dat is toch wel het mooiste wat er is”.

DOELSTELLINGEN

In het dagelijks leven dient ze in het leger als sergeant van een verbindingseenheid. Om die reden is het ook niet zo verwonderlijk dat ze duidelijke doelstellingen heeft en deze helder kan formuleren. “Op dit moment zijn mijn rondetijden op Assen 1.58.2 en ik ga er vanuit dat dit jaar tijden van 1.55 haalbaar zijn. Ik rij nog steeds ontspannen en heb na een snel rondje ook niet het idee dat ik op haren en snaren die tijd heb gerealiseerd, daar zit dus nog voldoende rek in. Mijn doelstellingen wat de wedstrijden betreft zijn ook wel duidelijk. We gaan meedoen in de European Womans Cup en dat behelst drie races. Deze worden gehouden in Vallelunga, Assen en Oschersleben. Op de Clubraces wilde ik met de 900SS eigenlijk ook nog meedoen in de 3D-cup, maar gezien het feit dat de Sound of Thunder twee manches rijden ben ik daar al iets van terug gekomen. En natuurlijk hebben we nog de wedstrijden om de KNMV-cup”.

     

Om haar doelen te realiseren is er natuurlijk meer nodig dan alleen maar op die 749 snelle rondjes afleggen. Ze besteedt veel aandacht aan het fysieke gedeelte, per week is het drie keer fitness en een keer hardlopen daarnaast nog mountainbiken met o.a. Rhett van Trigt. Mocht u nog denken dat deze dame niet serieus met haar sport bezig is, bij deze….

Haar voorbereidingen op het huidig raceseizoen startten in Frankrijk met de mensen van Raceshop. Helaas werden de deelnemers gegeseld door wind, regen, sneeuw en kou, een verloren weekend derhalve. Vervolgens reed ze een aantal dagen op Assen en in haar eerste wedstrijd van de Z(omer)A(vond)C(ompetitie), ter voorbereiding op de KNMV-cup, won ze in haar klasse beide races. “Ik reed simpelweg in een te lage klasse dus was het overstappen naar de KNMV-cup”. Daar kende ze een meer dan verdienstelijk debuut maar tijdens de trainingssessies werd ze geplaagd door remproblemen. “De olie werd te heet en de zuigers kwamen niet terug. Maar ik heb daar wel voor het eerst een rondetijd van ver onder de twee minuten laten aantekenen”.

Daarmee zijn we dan aanbeland bij een stukje techniek.Voor het technisch gedeelte tekent, uiteraard, vader Joop Sangers. Hij legt uit dat het blok volledig standaard is en dat de 749, als extra, slechts is voorzien van een Marving uitlaatsysteem (wel met E-keur) waarbij de mapping is aangepast door Henk de Boer m.b.v. de testbank. “De machine heeft 110pk. aan het achterwiel, de uitdraai hebben we hier wel liggen”. Is er misschien nog sprake van aangepaste vering? “Nee, ook de vering is origineel, ze moet eerst maar eens leren rijden…….”. Daarbij kan Bernice terugvallen op de ervaringen van John Bakker, die tijdens ons gesprek nog even komt buurten.

INTELLIGENTIE

Deze Sangers is uit het goede racehout gesneden, ze denkt na over de dingen die ze doet, ook als ze op het circuit zit. “Het gaat natuurlijk de ene keer beter dan de andere. Het belangrijkste is dat je positief blijft, hoewel het me best frustrerend lijkt dat je een snelle ronde vervolgens maandenlang  niet weet te verbeteren. Ik zal tijdens een race ook nooit als een dolleman een inhaalactie plaatsen. Wanneer ik weet op welk stuk ik sneller ben dan de concurrentie dan wacht ik liever nog een halve ronde alvorens een drieste actie uit te voeren. Maar als ik in de gaten krijg dat ik echt sneller ben dan de anderen gaat de knop wel om en ga ik er volledig voor”. Ze kijkt zelfs al een jaar verder, zo blijkt uit haar relaas. “Ik moet natuurlijk bij de KNMV wel opboksen tegen een armada aan snelle Japanse viercilinders die op de rechte stukken over meer topsnelheid beschikken. Willen we progressie maken dan moeten we dat ergens compenseren, een R blok zal dan onvermijdelijk zijn. Dan is er misschien ook een mogelijkheid om het ONK te gaan rijden. Dat zal echter ook grotere financiële offers vragen dus dit jaar zal ik moeten laten zien dat potentiële sponsors aan mij een goede hebben. De Sound of Thunder is daarvoor een mooi podium hoewel ik me realiseer dat het daar natuurlijk snoei- en snoeihard gaat. Aan de andere kant, de langzaamste deelnemers in die klasse reden vorig jaar rond de 2.00, dus ergens moet het wel kunnen. Ik rij op dit moment ook liever achter de snelle jongens om aan te kunnen klampen dan dat ik voorop rij en me nergens mee hoef te bemoeien. Van de SOT kan ik alleen maar leren”. De keuze om mee te strijden met de kanonnen van de zwaarste clubrace klasse lijkt een sprong in het duister. Maar als je de rondetijden van 2006 naast haar huidige rondetijden legt dan is het idee van een plek bij de eerste twintig meer dan louter ‘wishful thinking’.

De Sound of Thunder is dus verzekerd van een intelligente, zelfbewuste, jonge blonde fee met  een groot hart. Een driver pur Sang(ers). Dat kan nog leuk worden……

Tekst; René Zuidema

Fotografie; René Zuidema, Berny-racing