Terug

De Passie van Jan en Petra .....De Tinkers

een veulen....! bij Jan en Petra

Toen Petra Kromkamp en Jan Schut, nu alweer bijna 7 jaar geleden, in Nieuw Balinge kwamen wonen was het nieuw voor onze omgeving: paarden met vlekken als koeien en sokken waar een Fries paard jaloers op zou zijn.

“Dat was goed te merken” zegt Jan nu: “vooral de eerste weken bleef bijna iedere wandelaar bij onze weide lang stilstaan en werden onze paarden uitgebreid bekeken en besproken. We moesten toen ook heel vaak vragen beantwoorden over wat onze paarden voor een ras waren”.

Nu ruim 6 jaar later zie je ze overal in de omgeving; die bonte paarden met hun lange manen en vaak enorme behang ( sokken).

Foto:Tinker hengst.  deze hengst staat in Frankrijk, hij is een goed voorbeeld van het ras: een mooi fijn hoofd, compacte bouw, goed kwa kleur en behang, enorm veel behang

Ik denk niet dat je bij Petra en mij over een hobby kunt spreken; het is een passie. Deze bonte knollen hebben ons hart gestolen.

Het heeft te maken met hun uitstraling, de kleur, al dat haar, maar ook vanwege hun karakter: het zijn eerlijke dieren; fijn in de omgang. Echt niet altijd zo kalm als wel wordt beweerd, maar altijd eerlijk. Daarnaast zijn ze heel veelzijdig. Wanneer je duidelijk de baas bent, en bij Tinkers bereik je dat niet met geweld; dan kunnen het wanneer ze goed zijn beleerd, heel fijne gezinspaarden zijn.

Kijk dit jaar maar goed naar de optocht van Prinsjesdag op TV; dan zie je een Tinkerhengst als paukenpaard in de optocht die de gouden koets van de koningin escorteert, daar zijn ze goed in; rustig blijven als andere rassen opgewonden raken. Het is mede daarom ook het snelst groeiende recreatiepaardenras van Nederland ( en Europa) De vraag is enorm; zeker nu ze ook in de USA het ras hebben ontdekt.

Jan is een van de oprichters van het Nederlands Stamboek voor Tinkers, waar hij 5 jaar lang bestuurslid bij is geweest. “Het NSvT is wereldwijd het eerste stamboek voor dit ras wat officieel is erkend, in Engeland en Ierland, waar het ras vandaan komt, was er toen nog geen apart stamboek voor dit ras. Doordat ik in het bestuur van het stamboek zat, ben ik me ook gaan verdiepen in de oorsprong van dit ras.

Je moet niet vergeten dat toen de eerste Tinkers nu ongeveer 9 jaar geleden naar Nederland kwamen, eigenlijk niemand precies wist waar die paarden nou eigenlijk vandaan kwamen. Dat was echt een soort ontdekkingsreis. Hoe meer we over de oorsprong en achtergrond van de Tinker te weten kwamen, hoe interessanter het werd.

Petra is vaak te zien, met vriendinnen,  wanneer ze op haar Tinkers door het dorp rijdt richting het Geserbos, vaak samen met Sandra van het Koolveen die op 1 van haar Friezen graag meerijdt.

Petra heeft in het Tinkerwereldje ook een beetje een reputatie opgebouwd als het gaat om het rijden met Tinkers met een gedragsprobleem. Regelmatig traint ze Tinkers ( en andere rassen) van anderen die niet helemaal zo rustig of makkelijk zijn.

Waar het ras vandaan komt?

Van oorsprong zijn Tinkers de paarden die de woonwagens van de Engelse en Ierse zigeuners en ander reizend volk trokken, vandaar ook hun stevige bouw. Het ras is ontstaan door het kruisen van de grote trekpaarden als de Shire of de Clydesdale, met een aantal  ponyrassen zoals de Welsh Cob, Fell Pony & Dales Pony.

Jan: Het mooie van het ras is dat er een hele kleurrijke  geschiedenis aan vast zit, net zo kleurrijk als het volk dat dit ras heeft ontwikkeld: de Roma zigeuners.

Deze zigeuners spreken zelf niet over Tinkers maar over: Coloured Cobs. Bij hun is het woord Tinker een scheldwoord voor het laagste van het laagste binnen de wereld van de reizigers: het betekent: ketellapper. Hoe die foute naam bij ons aan dit ras is blijven hangen is een verhaal op zich.

Op deze foto is te zien waar de Tinker eigenlijk voor is bedoeld: het trekken van de woonwagen van de Engelse en Ierse zigeuners en ander reizend volk.

Foto: Zigeuner op weg naar Appleby, laat zijn coloured cob drinken. (*)

Wie nog een stuk van de rijke geschiedenis van de engelse Roma en hun bonte paarden wil meemaken kan daarvoor elk jaar terecht in de eerste week van juni in het noord-engesle plaatsje Appleby. Daar mogen de zigeuners sinds 1672 !!! ( ja tradities kun je wel aan engelsen overlaten !! ) een  paardenmarkt houden.

 Zo druk is het op de zaterdag op de Appleby Horse Fair  Foto: Jan Schut 2003 ©

Appleby Horse Fair is een soort Zuidlaarder paardenmarkt maar dan met hoofdzakelijk Tinkers en paarden die daar van zijn afgeleid, zoals het paardje links op de foto, dat is wat de zigeuners een SCUDDER noemen: een kruising tussen een Tinker en een Draver; bedoeld om er op de snelweg ( echt waar !!!) illegale wegraces mee te houden. Het rechter paardje is wel een 100% Tinker.  Dit stuk van de Fair wordt de “Flash” genoemd: een landweggetje wat dwars door de weilanden loopt waarop de zigeuners kamperen, Door te laten zien hoe snel de paarden lopen, hopen de eigenaars een betere prijs te krijgen voor hun paarden. Maar vaak is het gewoon ook stoer doen, of gewoon flaneren. Van het publiek wordt overigens  verwacht dat ze opzij gaan; het is immers hun PAARDEN fair. Ongelukken gebeuren dan ook regelmatig.

Nog steeds groeien engelse Roma kinderen op met paarden. Scheurt de jeugd hier rond op scooters, een Roma jongen is pas stoer als hij met een sulky over een fair rijdt, of zonder zadel voorbij dendert en zo laat zien dat hij een echte man is:

Foto:  Appleby in 1967; paardenhandel door te laten zien wat het paard kan. Toen ook al heel druk.

Een van de grote attracties tijdens Appleby week is het wassen van de paarden in de rivier de Eden, die dwars door Appleby loopt. Paarden worden mooi gemaakt om er goed uit te zien voor de verkoop. En dat doe je desnoods gewoon zo in je zondagse pak.

 

Ras: Tinker

-klik op het logo van het stamboek voor meer info-

ENTER . . . . .