Terug

De hobby van Kees en Mariska van den Beukel is.....Het Drentse Heideschaap

foto's: Jacob Stemper

Het Foto Album

wacht u even op het inladen van de foto's......

De Beukelhof

 

 

Wij zijn hier in September 2002 komen wonen. We kochten dit huis van Bart Pijper.

We hadden een hectare grond om de deur dus dat moest kort gehouden worden. Hiervoor zijn we op zoek gegaan naar een streekproduct, het drentse heideschaap.

Mijn eerste drie schapen kwamen uit Driebergen en de volgende vier kwamen uit Midwolde (Gr.). Één van deze vier was een ram dus zo kwam het dat we in het voorjaar lammetjes kregen. De rammetjes verkocht en de ooitjes gehouden. Ik fok elk Jaar en inmiddels heb ik dertig Ooien lopen, de grondopervlakte is trouwens ook verdubbeld anders zou ik nooit genoeg te vreten hebben voor ze.

Waarom gekozen voor het drentse heideschaap, het is een sober dier wat makkelijk in de natuur kan overleven. Ik hou zelf wel van oude rassen die dicht bij de natuur staan. Dit geldt trouwens ook voor andere beesten, kippen, koeien, Geiten. Hoe meer de mens invloed krijgt op het fokken van dieren hoe meer de eigenheid verloren gaat. Het mooie aan drentse heideschapen is dat ze altijd makkelijk aflammeren, tot nog toe heb ik nog maar vier keer een schaap hoeven helpen, terwijl er al zestig lammeren geboren zijn. Daarnaast zijn de beesten heel alert, als ik alleen de wei inga lopen ze gewoon achter me aan. Als er iemand bij is lukt dat vaak niet.

In het begin werden mijn overgebleven dieren opgehaald door de veekoopman. dat bracht weinig op dus zijn we zelf ook maar schapenvlees gaan eten. In de omgeving zijn er nu ook al een aantal mensen die dit vlees lekker vinden. Zo begin ik langzaam aan de afzet van dit streekproduct. het liefst verkoop ik natuurlijk al mijn dieren voor het leven, daar is niet genoeg vraag naar.     

  

 

Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap

Drents Heideschaap

bron: http://www.drentsheideschaap.nl/

Het weinig voorkomende oude type Drents Heideschaap heeft een ranke en lange bouw, zodat ze zich gemakkelijk kan bewegen in minder toegankelijke natuurterreinen. De bovenbouw is sterk en recht. Het beenwerk is rank en hard, met droge (pezige) gewrichten. Het Drents Heideschaap is een vrij klein schaap dat nog dicht bij de natuur staat. Het heeft weinig zorg nodig en kent een hoge mate van zelfredzaamheid. Met haar vaste verzorger bouwt het doorgaans een vertrouwelijke band op.

De kop wordt gekenmerkt door een rechte profiellijn van de neus. Het voorhoofd kan iets verhoogd zijn maar veelal loopt de rechte neus gewoon door. De kop heeft een matte beharing. Een glanzende beharing is minder wenselijk. Tussen de hoorns ziet men vaak een wollig kuifje. De poten zijn rank. De staart is flink bewold en moet minimaal over de hak reiken. 

De wol bestaat uit drie soorten vezels: de kortfijne onderwol, de lange harige vezel en de zogenaamde kemp (= dikke holle vezel). De vacht is vrij lang, sluik en afhangend. De wolopbrengst is 1 tot 2 kg per dier.

De kleur van de vacht is doorgaans grauwwit, behalve bij geheel zwarte dieren. De kleur van de kop- en pootbeharing varieert van (vrijwel) wit tot geheel zwart, maar doorgaans zijn de licht- en donkerbruin tinten het ruimst vertegenwoordigd. Deze worden respectievelijk Lichtvos en Donkervos genoemd. Gevlekte patronen (kleurplaten afgewisseld met wit) op de kop- en pootbeharing komen ook eveneens voor. Indien het een gestippeld patroon betreft wordt dat Smodde genoemd. Pigmentvlekken in de vacht zijn ongewenst, hoewel de kraag vaak een iets donkerder kleur heeft. Zwartbonte dieren zijn ongewenst, maar een klein beetje witte aftekening op de kruin, snuit, kraag poten of staartpunt is geen probleem.

De ooien zijn horenloos, dragen stikken of grotere hoorns. De zijn dan schuin naar achteren en naar buiten gericht en al dan niet gebogen. De rammen zijn altijd gehoornd. De horens moeten vrij van de kop staan en ruim spiralen. Hierdoor krijgen de oren voldoende ruimte.

Het oude type Drents Heideschaap werpt meestal 1 lam, maar bij betere voeding zijn tweelingen geen uitzondering. Het aflammeren gaat makkelijk en de moederzorg is uitstekend.

Het Lammerseizoen

Zo, het lammerseizoen is weer achter de rug en dat heeft de volgende mooie plaatjes opgeleverd. Het mooie van het ras is dat er geen twee lammeren hetzelfde zijn je hebt bont, zwart, wit, voskleur licht en donker en nog veel meer. Dit jaar zijn er één en twintig lammeren geboren van 14 ooien. ook in de keuze van mijn rammen probeer ik zoveel mogelijk kleurvariëteit te houden, zodat het een bont gezelschap blijft. Het mooie voorjaar heeft er voor gezorgd dat ze al weer vroeg naar buiten kunnen en dat de groei er goed in zit.

De rammen worden door Kees verhuurd als dekram(zie ook de mooie hoorns)