Plaatselijk Belang "De Vooruitgang" Nieuw Balinge
.
Secr. A. Wielink, Voornweg 10, 7938 RC Nieuw Balinge
Rabobank Westerbork: 3694.00.453
K.v.K. Meppel nr: V046297
   

Uit Dagblad v/h Noorden

Lorrie vertelt verhaal van het turfsteken

   
 

INTERVIEW

  ALBERT WIELINK
   
 

•

 

Nieuw Balinge vangt geschiedenis in monument

   

•

 

"Die nostalgie brengen we graag over aan de jeugd"

   
  Door Annique Oosting
   
  Nieuw Balinge. Apetrots is Albert Wielink op de lorrie van Nieuw Balinge. Een lorrie wordt gebruikt bij turfsteken.
   

Albert Wielink bij de lorrie die later in het dorp Nieuw Balinge wordt geplaatst als kunstwerk.                                                      Foto: Hilbrand Dijkhuizen

 

”Normaal

zijn we

pingelaars,

maar dit

vonden we

een mooie

prijs”
Het railkarretje komt uit Duitsland. "Daar doen ze nog aan turfsteken", weet Wielink. Dit wagentje mag met  pensioen en wordt een kunstwerk in Nieuw Balinge. "Het was flink zoeken, maar we zijn er hartstikke bliede mee", zegt Wielink opgetogen.

Het plaatsje Nieuw Balinge is nog betrekkelijk jong, de eerste bewoners trokken omstreeks 1860 naar het turfdorp. Wielink: "Om turf af te graven. De werkers woonden in plaggenhutten." Inmiddels staan er huizen en wonen zo’n achthonderd mensen in Nieuw Balinge. "Maar de jeugd kent de ontstaansgeschiedenis van dit dorp niet", zegt Wielink. Daarom besloot Plaatselijk Belang een kunstwerk of monument te plaatsen in het dorp, met als doel de jeugd van het dorp iets over de geschiedenis te leren.

"De oudere jeugd, dat zijn de zestigplussers, weten nog precies hoe het turfsteken ging. Ik ben geboren en getogen in Nieuw Balinge en ziemijn vader nog turfsteken, prachtig", zegt de 62-jarige Wielink. "Die nostalgie brengen wij graag over op de jeugd."

Al snel werd besloten dat het kustwerk een lorrie moest zijn. In deze karretjes werd vroeger turf verplaatst en is dus karakteristiek voor het dorp Nieuw Balinge eind 19de eeuw. "We vonden via via iemand in Duitsland die een wagentje te koop had. Hij kostte 1500 euro. Normaal zijn we pingelaars, maar dit vonden we een mooie prijs."

Naast de lorrie werd ook een stuk rails op de kop getikt. Hoewel de spullen nu nog in een loods van de gemeente Midden-Drenthe liggen, is er al een plekje uitgezocht. Wielink: "Midden door Nieuw Balinge loopt de grens van zand en veen, hier komt het kunstwerk."

Door het afgraven van veen is in het dorp op deze grens van zand en veen een hoogteverschil van ruim 1 meter ontstaan. Hier komt de lorrie met het spoortje te liggen. Wielink: "Prachtig toch. We graven alles uit, want het moet goed vastzitten. Begin mei willen we het kunstwerk feestelijk openen."

Maar hoe kun je met een karretje de geschiedenis van een dorp vertellen? "Er komt natuurlijk een informatiebordje bij", zegt Wielink. Dit bordje komt op een zwerfkei. De zoektocht naar de veldkei is in volle gang. Wielink maakt zich weinig zorgen. "Stenen genoeg. Die gaan we vinden.