Plaatselijk Belang "De Vooruitgang" Nieuw Balinge
 
 

Over het Munitiedepot

 

 

De invulling van het munitie opslag complex in Nieuw-Balinge krijgt steeds meer gestalte. Dienst Landelijk Gebied en Natuurmonumenten hebben met inspraak van de plaatselijke bevolking gezocht naar een nieuwe bestemming. Uit de bijna 50 aangedragen ideeën zijn de plannen gekozen die stichting Joodse Werkkampen, Stichting Militair Erfgoed en de Dutch Peace Army hebben aangedragen. Het voormalig militaire terrein krijgt een bijzondere invulling. De opzet van de plannen is om de geschiedenis van de ontginningen, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog met elkaar te verbinden.

Voor de planvorming en het vergaren van de benodigde financiën is twee jaar uitgetrokken. Natuurmonumenten heeft het complex met alle gebouwen over genomen van het rijk. In eerste instantie zouden slechts de acht met bomen en struiken gecamoufleerde bunkers niet hoeven te wijken voor de sloophamer. Vanaf het begin hebben de drie betrokken stichtingen zich hard gemaakt voor het behoud van het héle complex. ‘Juist alles met elkaar maakt het zo uniek’, zegt René Vossebeld van de Stichting Militair Erfgoed.

Het munitiedepot is volgens hem van militair historische waarde omdat het complex als ensemble stedenbouwkundig waardevol is en karakteristiek voor de jaren ‘60. ‘Het heeft prachtig gave munitiebunkers met en zonder aarden dekking. Alle gebouwen op terrein zijn nog erg gaaf. Het is alsof de militairen er gisteren zijn vertrokken.’ Wie voor het eerst het geheel met hekken afgezette terrein betreedt, ervaart er een serene rust. ‘Een heel aparte sfeer die prima past in de plannen die wij hebben om een nationaal museum voor werkkampen op te richten’, vult Niek van der Oord namens de Stichting Joodse Werkkampen aan. De geschiedenis van de joodse werkkampen was tien jaar geleden een onbeschreven bladzijde in de  geschiedenisboeken van de Tweede Wereldoorlog. Vooral door de inspanningen van de Stichting Joodse Werkkampen is dat veranderd. Volgens voorzitter Van der Oord doet zich in Nieuw-Balinge een prachtkans voor. Amper drie kilometer vanaf het complex lag in 1942 het werkkamp Mantinge.

Ook de jodenkampen Gijsselte, Kremboong, Orvelte en Geesbrug liggen binnen een cirkel van 12 kilometer rond Nieuw-Balinge. Bovendien ligt het voormalig concentratiekamp Westerbork in de buurt. De Jodenkampen gelden als het voorportaal van kamp Westerbork. Net als de andere betrokken partijen is Wim Broer van de Dutch Peace Army enthousiast over de plannen voor het complex in Nieuw-Balinge. Samen met Natuurmonumenten en Plaatselijk-Belang “De Vooruitgang” en met ondersteuning van de Heidemaatschappij werken de drie betrokken Stichtingen momenteel hard aan de verdere planvorming.