Plaatselijk Belang "De Vooruitgang" Nieuw Balinge
 
 
 

UITNODIGING

Open dag complex Nieuw Balinge

Verscholen in een camouflagebos vormen loodsen, werkplaatsen en grondgedekte bunkers een enclave van rust en een voorbijgegane tijd. Op zaterdag 3 september 2011 gaat de poort van dit anders hermetisch gesloten voormalig munitiecomplex Nieuw Balinge open. Het volledig gaaf bewaarde complex is een stenen tijdgetuige van de Koude Oorlog. Een oorlog die nooit daadwerkelijk uitgevochten is maar makkelijk in de Derde Wereldoorlog had kunnen uitmonden en een oorlog die in ieder geval grote gevolgen voor de samenleving had. Deze oorlog kwam niet uit de lucht vallen en heeft tientallen jaren geduurd. Pas twintig jaar geleden hield de Koude Oorlog definitief op.

Om die periode en zijn context met al zijn aspecten in beeld te brengen werken de Stichting Joodse Werkkampen, de Stichting Militair Erfgoed en Dutch Peace Army samen met Plaatselijk Belang Nieuw Balinge en Plaatselijk Belang Broekstreek en de eigenaar van het terrein, Natuurmonumenten, aan de realisering van een Koude Oorlogcentrum in het complex Nieuw Balinge. De organisaties worden daarin door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij begeleid. Tot de context rekenen de genoemde organisaties de Tweede Wereldoorlog die bijvoorbeeld in het nabijgelegen Joodse werkkamp Mantinge ondergebracht waren. Ook wordt er aandacht besteed aan de wording van het huidige landschap dat uit een heide en veenlandschap bestond, ontgonnen is en nu weer tot natuur omgevormd wordt. 

De organisaties willen de ge´nteresseerde een voorproefje geven door niet alleen de deuren van het complex te openen maar ook activiteiten te organiseren. De leden van Dutch Peace Army tonen er hun rollend materieel: legervoertuigen uit de tijd van de Koude Oorlog. Een dieptepunt in de stille oorlog tussen Oost en West was de bouw van de Berlijnse muur, op 13 augustus 1961, nu dus vijftig jaar geleden. Voor de samenwerkende organisaties een reden om een presentatie over de Koude Oorlog te tonen. Tegelijk zien de samenwerkende organisaties dit moment als een passende gelegenheid om de toekomstplannen voor dit terrein te ontvouwen.

De organisaties heten u van harte welkom op zaterdag 3 september 2011 van 10 tot 15 uur, complex Nieuw Balinge, Hoogeveenseweg (N374) 22-24, Nieuw Balinge.